Een vuurtoren als teken van hoop

Hallo jongens en meisjes,

Met Pasen is er in de Dorpskerk meestal een bijzonder knutselproject. Dit jaar was dat het knutselen van een vuurtoren. Maar deze keer kunnen we niet in de kerk komen én vieren we Pasen met de Dorpskerk en de Gastkerk samen. Dus deze knutsel is voor alle kinderen! (ook voor alle volwassenen trouwens 😉). Print hiervoor de bijlage uit bij deze nieuwsbrief. Daar vind je ook nog een erg mooi lied dat ds. Annemiek geschreven heeft over een vuurtoren!

Een vuurtoren past wel bij Pasen, want Pasen is heeft feest van licht, van de opstanding. Het opstandingsverhaal van Jezus betekent dat er altijd een nieuw begin kan zijn. Het is mooi dat Pasen in de lente valt, omdat we dan om ons heen ook het nieuwe leven zien. Denk maar aan de lammetjes in de wei en de blaadjes die weer aan de bomen komen. We vieren dat het niet altijd donker blijft, zoals in de winter, maar dat het licht wordt. Jezus gaat van dood naar een nieuw leven. Pasen staat ook symbool voor een nieuw begin na een moeilijke periode. Eigenlijk is dat ook wel toepasselijk in deze tijd. We mogen weten dat er weer een einde zal komen aan deze tijd. Een einde aan de vreselijke verhalen over mensen die erg ziek zijn. Een einde aan deze tijd waarin iedereen thuis moet blijven en je niet met je vrienden en vriendinnen van school kunt spelen of afspreken.

Een vuurtoren geeft licht in het donker. Als er storm is op zee dan kunnen de schippers zien waar het land is. Het geeft je een soort ankerpunt. Ook als stormt het en is het donker, je weet toch in welke richting je moet varen. Als je de vuurtoren klaar hebt, kun je hem in je vensterbank zetten als een klein lichtje van hoop in deze tijd.

Hieronder vind je voor thuis een verhaal, een gebed en een liedje. Je kunt bijvoorbeeld eerst het verhaal bekijken op youtube, dan de vuurtoren knutselen en als je klaar bent het liedje beluisteren (of meezingen) en samen afsluiten met het gebed. Ouders hebben thuis vast ook wel een kinderbijbel, waaruit je het paasverhaal kunt lezen. Ten slotte nog een tip: bij de Nederlandse Bijbelgenootschap kun je in deze tijd gratis een Samenleesbijbel downloaden (www.bijbelgenootschap.nl).

Veel plezier en gezegende paasdagen!

Annemiek Boonstra en Hester Wouda

 

 

 

Voor kinderen en ouders: digitaal palmpasen vieren

Hallo jongens en meisjes,

As. zondag 5 april is het Palmpasen. Zoom je mee met de digitale kindernevendienst? Klik daarvoor om 10:00 uur op de volgende link: https://us04web.zoom.us/j/684904194. De ‘Meeting ID’ in Zoom is: 684 904 194. Van 10:00 tot 10:15 uur zullen we daar samen verhaal van Palmpasen lezen met plaatjes. Van 10:15 tot 11:00 uur blijven we op Zoom ‘aan de lijn’ met elkaar en maken we ‘samen’ thuis een Palmpasenstok! Om 11:00 uur komen er ook volwassenen bij op Zoom voor het digitale koffie drinken. Dan kun je je versierde Palmpasenstok meteen laten zien!

Voor ouders is het handig van te voren te bedenken welke knutselspullen, snoepjes en chips je nodig hebt. Hier staat een superleuk filmpje met een hele eenvoudige manier waarop je dit kunt doen:

https://www.youtube.com/watch?v=uxiy9Rkwo0s&feature=youtu.be&fbclid=IwAR3oEdsSF1NTw4KBziRFY1rQhu49o1FFsoulqeoZo3QqhVD1ow88k_PmiMk

Als je geen latjes in huis hebt kunnen de kinderen deze week buiten twee stokken zoeken (zoals op het filmpje). Als je tijd hebt kun je een broodhaantje bakken, maar je kunt ook een kleurplaat van een haan op internet zoeken, uitprinten en zondag inkleuren.

Als we zondag helemaal klaar zijn dan zou het leuk zijn als je een mooie foto van jezelf met je Palmpasenstok kunt maken en mailen aan: h.j.wouda@gmail.com. Dan maak ik er een mooie digitale optocht van in de volgende nieuwsbrief voor alle mensen die niet op Zoom waren! Ook kun je je stok natuurlijk voor het raam zetten of buiten, of je kunt hem door het raam laten zien aan iemand die geen bezoek mag krijgen. Om in de sfeer te komen hieronder nog een paar foto’s van vorig jaar. Graag tot ziens zondag op zoom!

Hester Wouda

Hallo jongens en meisjes,

Hebben jullie nu ook allemaal een digi-juf of -meester? Hopelijk lukt het thuis om je huiswerk te maken en leuke dingen te verzinnen om te doen. Het is voor iedereen heel erg wennen, niet spelen met klasgenoten en je ouders als juf of meester. Ik vind het heel knap hoe jullie allemaal thuis bezig zijn. Ik zie op facebook allemaal mooie berichten van kinderen die kaarten maken voor ouderen die geen bezoek mogen ontvangen. En opa’s en oma’s die voor jarige kinderen door het raam heen zingen!

De school is dicht en de kerk ook. Dus ook de dominees zijn nu digi-domi’s geworden! Ik leer veel over internet en computers, maar kijk er naar uit om iedereen weer te zien. Gelukkig kunnen we nog wel bellen of kaartjes sturen. Elsa heeft een actie bedacht voor de ouderen en zieken uit de gemeenten die de deur niet uit kunnen of durven. Voor hen kun je een brief, kaartje of tekening maken. Doe je mee? Je kunt er kort iets op schrijven en je naam erbij zetten. Op de kaart moet geen naam staan, maar bijv. ‘Hallo gemeentelid’ o.i.d. Je kunt er ook meerdere maken. Lever ze voor vrijdag 18:00 uur in bij:

  • Noordhorn: Marco Kooi, Meidoornstraat 22.
  • Zuidhorn : Peter Klamer, Waterbies 6.
  • of Oostergast: Elsa Hoeksema Spicastraat 9.

Op deze adressen staat een doos bij de deur waar je het in kunt doen. Elsa, Marco en Peter proberen ze dan volgend weekend rond te brengen.

 

Het is natuurlijk ook alweer bijna Palmpasen. Op zondag 5 april zouden we de intocht van Jezus in Jeruzalem vieren met een optocht van Palmpasenstokken door de kerk. Maar dit jaar kunnen we niet naar de kerk gaan en zal er dus geen optocht zijn. Daarom lijkt het ons mooi om een optocht te maken van foto’s. Een optocht die we kunnen delen, via facebook, de website, de appgroep en ten slotte in het kerkblad. Zo zijn we toch verbonden. De bedoeling is dat je thuis een mooie palmpaasstok maakt. Als het mooi weer is kun je je palmpaasstok ook in de tuin zetten of op een balkon. En als het regent in de vensterbank voor het raam. Zo kan iedereen de stokken zien en is het toch Palmpasen. In de brief komt een uitleg hoe je thuis een Palmpasenstok kunt maken.

 

Voor ouders: er zijn allerlei mooie methoden om thuis mee aan de slag te gaan (als je nog puf hebt 😉):

- iedere dag een online programma rond een bijbelverhaal: https://creatiefkinderwerk.nl/

- mini-viering voor thuis: https://www.geloventhuis.nl/2020/niet-wegdoen/bidden-en-vieren/viering-22-maart.html

- bijbel basics via de NBG voor materiaal op zondag

Ouders die nog niet in de whatsappgroep ‘Ouders KND’ staan en ook via deze weg graag verbonden willen blijven, kunnen dat doorgeven aan Karin de Boer: 06-20195383.

Hester Wouda